برای آنکه پی ببرید کابل شیلد دار چیست ؟ باید بگوییم که در بسیاری از موارد لازم است که از سیم و کابل در برابر تداخل مکانیکی و الکتریکی محافظت شود. برای این منظور کابل ها را با نوعی محافظ طراحی و تولید می کنند. شیلد یک لایه محافظ داخلی است که می تواند از مس یا آلومینیوم ساخته شود. در بسیاری از موارد، شیلد را می توان با یک لایه بیرونی پوشاند.
به عنوان مثال، هنگامی که دو رشته سیم در ساختار داخلی یک کابل به هم متصل می شوند، می توان یک محافظ روی آنها قرار داد. در صورت عدم استفاده از محافظ در کابل، نویز الکتریکی می تواند بر روی اطلاعات موجود در کابل تأثیر بگذارد که در این صورت اطلاعات به درستی مخابره نمی شود؛ بنابراین سیگنال دریافتی دارای خطاهای زیادی خواهد بود.
کابل شیلد دار چیست ؟
کابل شیلد دار، کابلی با روکش داخلی است که به منظور محافظت از کابل، محافظت از سیگنال و جریان در برابر نویز الکتریکی، مورد استفاده قرار می گیرد. برای محافظت از کابل می توان از فلزات مختلفی مانند مس، آلومینیوم و انواع فلزات رسانا استفاده کرد و این حفاظت باید از طریق لایه بیرونی کابل حاصل شود. در واقع کابل های زره دار یا شیلد دار علاوه بر روکش های معمولی، یک لایه غلاف بیشتر دارند، سپس یک لایه پوشش PVC نیز روی آنها قرار می گیرد.
انواع کابل شیلد دار
حال که دریافتید کابل شیلد دار چیست ، لازم است با انواع آنها نیز آشنا شوید. در حقیقت کابل های شیلد دار مانند کابل های دیگر هستند و تفاوت چندانی ندارند. این کابل ها نیز از چندین سیم روکش دار ساخته شده اند و انواع مختلف آنها، هر کدام کاربردها و مشخصات فنی خاص خود را دارند. از انواع کابل های شیلددار می توان به کابل های فویلی، کابل های بافته، کابل های شیلد پاور، کابل های شیلد فرمان و کنترل، کابل های شیلد افشان و کابل های شیلد سیمی اشاره کرد. در ادامه به بررسی هر یک از آنها می پردازیم:
-
کابل فویل آلومینیومی
کابل های فویلی به وسیله ی ورق های نازک مسی یا آلومینیومی تولید می شوند. برای افزایش استحکام سیم ها، فویل های مربوطه را به یک حامل پلی استر متصل می کنند. در واقع کابل های فویل به عنوان کابل های محافظ نواری نیز شناخته می شوند.
-
کابل بافته شده
کابل های بافته شده که معمولا در تنظیمات صنعتی استفاده می شوند، شبکه هایی از سیم های مسی بافته شده هستند. در واقع کابل های بافته پوشش کمتری دارند و نسبت به کابل های فویلی ضعیف تر می باشند. اما مقاومت بسیار خوبی دارند. اساساً این کابل می تواند 70 تا 90 درصد در برابر امواج الکترومغناطیسی محافظت کند.
-
کابل شیلد فرمان و کنترل
اصولا از کابل شیلد دار کنترل و فرمان برای انتقال سیگنال های دیجیتال و آنالوگ استفاده می شود. اصولا کابل های کنترل و فرمان، کابل هایی با ولتاژ ضعیف هستند. فراموش نکنید که فیلدهای تداخلی می توانند تأثیر مخربی روی کابل ها هنگام انتقال داده داشته باشند به همین دلیل کابل ها را به شیلد مجهز می کنند.
-
کابل شیلد دار افشان
شایان ذکر است یکی دیگر از نمونه های کابل های شیلد دار، کابل شیلد افشان است. به طور معمول از این نوع کابل های شیلد شده در تابلوهای کنترل استفاده می شود و در عمل این کابل ها مقابل کابل شیلد دار بافته مسی قلع دار قرار دارند.
-
کابل شیلد دار سیمی
این نوع کابل ها معمولاً در کاربردهای ولتاژ بالا استفاده می شوند. اصولاً این کابل ها برای جلوگیری از هدر رفتن برق و کنترل نوسانات، شیلد شده و با محافظ پوشانده می شوند.
-
کابل شیلد دار قدرت
کابل های مدل قدرت حتما باید از نوع شیلد دار باشند. این کابل ها عمدتا در نیروگاه ها و چراغ های خیابان استفاده می شوند. همچنین برای استفاده در زیر خاک، درون آب، کانال ها و … به دلیل پایداری بیشتر، مورد استفاده قرار می گیرند.
کاربردهای کابل شیلد دار
حال که پی بردید انواع کابل شیلد دار چیست لازم است با کاربردهای آن نیز آشنا شوید. هر جا که تداخل و نویز وجود داشته باشد، احتمال قرار گرفتن کابل ها در معرض بار الکتریکی وجود دارد. در این صورت باید از کابل های محافظ استفاده کرد. در بسیاری از محیط ها که شدت امواج الکترومغناطیسی یا تداخل میدان مغناطیسی خیلی زیاد است، می توان از کابل های محافظ استفاده کرد. کاربردهای دیگر آن عبارتند از:
- استفاده از کابل های شیلد دار در اطراف دکل های مخابراتی
معمولا کابل های مورد استفاده در اطراف دکل های مخابراتی، در معرض بار الکتریکی قرار می گیرند و حتی شدت امواج الکترومغناطیسی می تواند بسیار زیاد باشد. برای این منظور از کابل های محافظ برای مسیریابی و اتصال داده های مخابراتی برای جلوگیری از ورود نویز استفاده می شود.
- در مرکز اطلاعات
از این نوع کابل در مرکز اطلاعات برای جلوگیری از خراب شدن داده ها استفاده کنید.
- مراکز صنعتی
از کابل های شیلددار می توان برای اتصال اجزای تجهیزات در خطوط تولید مانند تجهیزات حمل و نقل مکانیکی و ماشین ابزار استفاده کرد زیرا بهترین انتخاب خواهد بود.
- صنعت برق
اکثر سیستم های تغذیه فشار قوی و فشار متوسط از کابل های محافظ استفاده می کنند؛ بنابراین هنگام برخورد کابل های فشار قوی با زمین، میدان الکترواستاتیکی ایجاد می شود که در نهایت منجر به برق گرفتگی می شود.
مزایای کابل شیلد دار نسبت به کابل بدون شیلد
مزایای کابل شیلد دار چیست ؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که انواع مختلف کابل های شیلد دار به دلیل وجود محافظ در ساخت آنها، ضخیم تر از کابل های معمولی هستند. اساساً از آنجایی که این کابل ها از محافظ مسی یا آلومینیومی استفاده می کنند، هزینه بیشتری نسبت به کابل های معمولی خواهند داشت. ضمنا در یک محیط کارخانه یا صنعتی صداهای مختلفی وجود دارد که در نهایت باعث تداخل امواج الکترومغناطیسی می شود که می تواند به اطلاعات آسیب برساند؛ در این مکان ها باید از کابل های محافظ استفاده کرد. از جمله دیگر مزایای این کابل ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- از ایجاد میدان های الکتریکی بین هادی ها جلوگیری می کند.
هنگامی که کابل های زیادی در مجاورت یکدیگر در یک خط انتقال برق وجود داشته باشد، جریان در هر کابل روی کابل های دیگر تأثیر می گذارد. در واقع عبور جریان از هر کابل باعث ایجاد میدان الکتریکی در حاشیه آن می شود که باعث ایجاد تداخل در هدایت کابل های دیگر می شود، بنابراین استفاده از یک لایه محافظ به عنوان سپر می تواند اثرات مخرب میدان اطراف را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
- باعث پایداری جریان می شود
شیلدها با کاهش شدت ولتاژ اضافی می توانند جریان را پایدارتر کنند. همچنین باعث افزایش طول عمر کابل ها در برابر پوسیدگی می شوند.
ویژگی های کابل های شیلد دار
کابل شیلد دار نیز به عنوان یک کابل ضد سوزش در نظر گرفته می شود و دافعه ساختاری آن به دلیل محافظ مورد استفاده، مزیت بزرگی است. با توجه به محافظ فلزی، این کابل ها در از بین بردن اختلالات جریان و نویز خارجی بسیار خوب هستند. بنابراین انتقال داده های مهم با استفاده از این کابل ها راحت تر و ایمن تر است. در واقع در کابل های نسوز شیلد دار، عایق فلزی از ایجاد میدان های الکتریکی و مغناطیسی بین هادی های کابل، جلوگیری می کند. بنابراین، هیچ نویزی در جریان داده از طریق کابل وجود ندارد.
کابل شیلددار صوتی و انواع آن
بعد از آنکه اطلاعات کافی درباره کابل شیلد دار چیست به دست آوردید باید با کابل شیلددار صوتی نیز آشنا شوید. وظیفه کلی این نوع کابل ها انتقال امواج صوتی از نقطه ای به نقطه دیگر است. همچنین انتظار می رود کابل های عایق صدا در حین انتقال امواج صوتی هرگونه نویز و نویز ناخواسته را از بین ببرند. فویل آلومینیومی یا فویل مسی محافظ برای به حداقل رساندن تداخل موجود در این کابل استفاده می شود.
سخن پایانی
با خواندن این مقاله دریافتید که کابل شیلد دار چیست و چه کاربردهایی دارد. به عبارت ساده، کابل شیلد دار کابلی است که دارای محافظی فلزی مانند مس یا آلومینیوم است. این محافظ ها از ایجاد نویز الکترومغناطیسی بین هادی های کابل جلوگیری می کنند. کابل های شیلد دار انواع مختلفی دارند که هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند. این کابل ها در برابر خم شدن انعطاف پذیری بالایی دارند، بنابراین استفاده از آنها در مکان های مختلف بسیار راحت است. این نوع کابل به دلیل وجود حفاظ بیشتر در مکان هایی که خیس است و یا احتمال سقوط اجسام وجود دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.
خراسان الکتریک
سوالات متداول
- کابل شیلد دار چیست ؟
در بسیاری از کاربردها لازم است که از سیم و کابل در برابر تداخلات مکانیکی و الکتریکی محافظت شود. به همین دلیل از کابل های شیلد دار یا زره دار استفاده می کنند. کابل زره دار همانند سایر کابل ها از چندین سیم روکش دار تشکیل می شوند. اما یک لایه غلاف فلزی که معمولا از جنس مس یا آلومینیوم است، روی آن ها قرار می گیرد. در نهایت یک لایه روکش پی وی سی روی مجموع کابل قرار داده می شود. این کابل ها در مقایسه با کابل های معمولی از وزن و قیمت بیشتری برخوردار هستند.
- انواع کابل شیلد دار چیست و به چند دسته تقسیم می شوند؟
انواع مختلفی از کابل های شیلددار در بازار وجود دارد که عبارتند از: کابل شیلددار افشان، کابل شیلددار کنترل و فرمان، کابل شیلدددار قدرت، کابل بافته شده، کابل شیلددار سیمی و ….